«La Tierra vista desde el cielo». Una propuesta para aprender Geografía

La Tierra vista desde el cielo – La Terre vue du Ciel – Earth from above, es una impresionante página que recoge impactantes fotografías del espacio geográfico realizadas por Yann Arthus-Bertrand y que ha publicado y clasificado por países en esta web.

Visita la página: http://www.yannarthusbertrand2.org/

Es una interesante propuesta para realizar un trabajo de investigación sobre ordenación del territorio a partir de una imagen impactante y de gran calidad.

Las imágenes han sido realizadas por Yann Arthus-Bertrand, desde la página se pueden descargar libremente para utilizarlas como fondo de pantalla, pero para cualquier otro uso es necesario la autorización del autor.

Salt drying on the coast of Quemaro, Jalisco, Mexico (19°58’ N, 105°26’ W).

Present in sea water in the ratio of 30 grams per liter, and in rock salt deposits of marine origin, salt is widespread throughout the planet and easily obtained either by mining or by evaporation in the sun. Only 20 percent of the world’s production of 225 million metric tons is traded internationally. The United States produces 20 percent of the world’s salt, and China 15 percent. Mexico, the seventh biggest producer, extracts 8 million metric tons of salt annually, exporting it to Japan and North America. Although Mexico’s salt industry, on the country’s Pacific coast, is highly mechanized, a few small-scale operations survive where the crystals are gathered by hand, as here. The chemical industry mops up 60 percent of the salt consumed in the world each year, and a further 10 percent is spread on icy roads. The remainder supplies the fishing industry (which uses it to preserve fish), the food industry, and is used as table salt. An individual eats 7 to 8 grams of salt per day. Too much salt is unhealthy and increases the risk of developing high blood pressure. Industrially produced food contains high levels of salt, with the result that the American population consumes too much: more than 4,000 milligrams per day, almost twice the recommended daily allowance.

 

Acerca de

Colaboradora didáctica T.I.C. Servicio de Innovación, Orientación y Mejora Educativa Dirección General de Política Educativa y Educación Permanente C.I.F.E. Juan de Lanuza - C.I.F.E. María de Ávila

Deja un comentario